fbpx

Ínysorvadás

Mi is pontosan az ínysorvadás?

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Nagy mennyiségű baktérium szaporodik a plakkban, a lepedékben és egy idő után kőkeménnyé válik, emiatt fogkefével már nem, vagy csak alig távolítható el, ezért egy élesebb, erősebb műszer kell a lepattintásához. A fogköveket csak a szájhigiénikus vagy a fogorvos tudja hatékonyan eltávolítani!

A fogíny alá is betelepedve a fogkő a fog és az íny között rést okoz, tasakot nyit meg – így alakul ki az ínygyulladás. Ebben a tasakban az ételmaradék mellett baktériumok és toxinjaik milliói találhatóak, amik a véráramba is bekerülhetnek és így eljutnak a szervezet távoli részeire is, ahol az érfalon megtapadva súlyos gyulladást, majd másodlagos betegségeket válthatnak ki (szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés stb.). Tudományosan bizonyítást nyert, hogy a fogágysorvadásban szenvedő, fogínytasakkal rendelkező páciensek között ezen másodlagos- gyakran halált okozó betegség sokkal gyakrabban fordul elő.

Az ínysorvadás (periodontitis), a fogínygyulladás súlyosabb fázisa, ahol az ínygyulladásos tünetek mellett az íny visszahúzódik és a fogak nyaki része a gyulladás előrehaladtával egyre inkább a felszínre kerül.

Az ínygyulladástól az ínysorvadásig egyszerű a folyamat. Minél jobban vérzik fogmosáskor az íny, annál rövidebb ideig, minél érzékenyebb lesz a fogágy, annál kevesebbszer mosunk fogat. Az amúgy is elfogkövesedett szájban hatványozott gyorsasággal romlik a tisztaság és a komfotérzet, megjelenik a kiírthatatlan szájszag is.

A sorvadás az íny felszínéről az egyre beljebb lévő szövetek felé veszi az irányt. Elkezd az íny és a csont is visszahúzódni, a fogak egyre inkább kilátszanak az ínyből és a csontszövetből, majd egy idő után kihullanak. Ha nem állítják meg a folyamatot, a nagyfokú csontveszteség miatt – amit legfőképpen a terhelés hiánya és a bakteriális fertőzés okoz –  a fogak implantátummal való pótlása is nehézkessé, esetenként szinte lehetetlenné válik.

Szolgáltatásaink az ínysorvadás kezelésére:

 • Fogkő-eltávolítás, tisztítás, polírozás
 • Kürettálás (mélytisztítás)
 • Szoft, APDT, dióda lézeres kezelések
 • Fogak sínezése, fixálása
 • Ínyplasztika, PRF membrán technika
Gáspár Dental ínysorvadás íny- és fognyaki érzékenység

Az ínysorvadás kezelésének lépései

Fogmosás után vérzik az ínye? Ne gondolja, hogy ez természetes!
A páciensek többsége nem is sejti, hogy az ehhez hasonló tünetekkel már félúton jár egy komoly ínysorvadás kialakulásához. Ahhoz, hogy a folyamatot minél előbb vissza tudjuk fordítani, azonnal szájhigiénikushoz kell fordulnunk!

Az ínysorvadás egyéb tünetei
 • bőrgyulladás, krónikus bőrgyulladás, kiütések, pattanások megjelenése
 • kör alakú piros foltok, gyulladások
 • ekcema
 • hajhullás, körkörös hajhullás, szőrhiányok megjelenése
Az ínysorvadás súlyosabb tünetei
 • ínyvérzés
 • kellemetlen lehelet, szájszag (fogmosás ellenére)
 • íny és fognyaki érzékenység erősödése (hideg, meleg, édes ételek és szilárd, kemény dologba harapás esetén)
 • fogak egyre jobban elkezdenek kilógni az íny alól
 • fogak stabilitása romlik, elkezdenek mozogni
 • fogak elvesznek

A Gáspár Dentál egyedi, komplex fogínysorvadás kezelési programot dolgozott ki (PPSLK). A program az eddig megismert és kedvező gyakorlati tapasztalatokat hozó egyes eljárásoknak egy rendszerbe történő szerkesztésével alakult ki. Nem csak a helyi gyulladást kerül kezelésre, hanem ezáltal a szervezet különböző pontjain megjelent tünetek okai is megszüntethetőek.

A 25 lépésből álló módszer fájdalmatlan és látványos javulást biztosít, melyhez a Gáspár Medical Center Közép-Európában egyedülálló, 24 darabból álló orvosi lézerpark berendezéseit is alkalmazzák.

Gáspár Dental fogmegtartó kezelések gyökérkezelés esztétikus tömések

Fogkő megjelenése

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Nagy mennyiségű baktérium szaporodik a plakkban, a lepedékben és egy idő után kőkeménnyé válik. A fogkő már olyan kemény és olyan erősen tapad a fogak felszínéhez, hogy fogkefével nem lehet eltávolítani, csak fogorvosi rendelőben, professzionális szájhigiénés kezelés során, ultrahangos, vagy egyéb eszközökkel lehetséges.

A fogíny alá is betelepedve a fogkő a fog és az íny között rést okoz, tasakot nyit meg. Ebben a tasakban az ételmaradék mellett baktériumok milliói találhatóak. A baktériumokból távozó toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. A tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így a szervezet távoli részeire is. A fogaktól távol, az érfalon megtapadnak és ott súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki.

fog

Ínyvérzés

fogko

Egy pár elmaradt vagy nem elég alapos fogmosás következtében a fogkövek jelenléte egyre fokozódik. Egyre nagyobb, szélesebb telepeket alkotnak a fogon és elkezdik eltolni a fogínyt a fogtól, illetve irritálják azt. Ebből következik az… ínyvérzés!

Az ínygyulladás első jelei közé tartozik az ínyvérzés. Ez a vérzés általában fogmosás vagy étkezés közben jelentkezik a leggyakrabban. Nem tart sokáig, de rendszeressé válása komoly fogágybetegség előjele, ha nem fordul idejében szakemberhez. Következménye lehet a krónikus ínygyulladás kialakulása, a fogak instabilitása és elvesztése.

Ínygyulladás

A fogínygyulladás, vagyis gingivitis, csupán a kezdete annak az útnak, mely az ínysorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogat körülvevő szövetek gyulladásos reakciója, ahol a gyulladás fokozódásával a csont, az íny és gyökérhártya is sérül, az íny és a fog között egy baktériumokkal teli tasak jön létre, mely gócot képezve a szervezet egészének működését befolyásolva rengeteg melléktünetet és kellemetlenséget, illetve súlyos másodlagos betegségeket okozva. Az ínygyulladás következtében szinte minden esetben (amennyiben nem kezdik el kezelni megfelelően és megfelelő időben) ínysorvadás alakul ki. Krónikus esetben rendszerint egyenes úton vezet a krónikus ínysorvadáshoz, mely felnőttkorban lassan és fokozatosan haladva előre eredményezi a fogat rögzítő struktúrák pusztulását, a csontállomány felszívódását, ínytasakok, fogágy-tasakok keletkezését, a fogak meglazulását majd elvesztését. Magyarországon a 40 év feletti lakosság 85%-a ínytasakokkal, fogágy-tasakokkal rendelkezik, a fogelvesztésében már a parodontalis kórképek nagyobb szerepet játszanak, mint a fogszuvasodás.

fogko

Inysorvadás

tasak

Az ínysorvadás, más néven periodontitis, a fogínygyulladás súlyosabb fázisa, ahol az ínygyulladás tünetek mellett baktérium telepek keletkeznek, az íny visszahúzódik és a fogak nyaki része a gyulladás előrehaladtával egyre inkább a felszínre kerül.

A sorvadás az íny felszínéről az egyre beljebb lévő szövetek felé veszi az irányt. Elkezd az íny és a csont is egyre inkább visszahúzódni, a fogak egyre inkább kilátszanak az ínyből és a csontszövetből, majd egy idő után a fogak kihullanak. Ha nem állítják meg a folyamatot, a nagyfokú csontveszteség miatt – amit legfőképpen a terhelés hiánya és a bakteriális fertőzés okoz –  a fogak implantátummal való pótlása is nehézkessé, esetenként szinte lehetetlenné válik.
Azok a tényezők, melyek megnehezítik a szájhigiéné megfelelő fenntartását, jelentősen kedveznek a fogágybetegség kialakulásának. A mindennapi példák erre a nem megfelelő, rendszertelen, hiányos fogmosás, az elhanyagolt szájhigiéniai kezelés, megfelelő fogkőeltávolítás hiánya. Ezek mellett a plakk kialakulására hajlamosító egyéb tényezők szintén fokozzák a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét.

Sokkoló adatok támasztják alá a tényeket, miszerint az ínytasakokból származó baktériumok súlyos szervezeti következményei között ki kell emelni, hogy:
 • A mély ínytasakban szenvedők között 38%-ban következik be szívinfarktus
 • A mély ínytasakban szenvedők 25%-a szívinfarktusban hal meg
 • A mély ínytasakban szenvedők 11%-a agyvérzésben hal meg
 • Az ínytasakban szenvedő várandósok több mint háromszor annyi koraszülöttet hoznak a világra

Fogak elvesztése

Minden esetben a legfontosabb a gyulladás mihamarabbi csökkentése és a kiváltó okok megszüntetése. Első lépésben az orvosi konzultáción egy panoráma röntgen felvétel készül, ahol a gyulladás és sorvadás mértéke megállapításra kerül. A felvétel alapos vizsgálatát követően felállítható a kezelés menete.

Gáspár Dental ínysorvadás kezelés gyulladás csökkentés
Gyulladás megállítása, gyulladási tényezők csökkentése, megszüntetése

Az első lépés egy szájhigiéniai kezelés, mialatt ultrahangos fogkőeltávolítás történik. A helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, szükségének megfelelően megtörténik az első APDT lézer kezelés, ahol az ínytasakokba kék baktérium festéket helyeznek. A baktériumok megfestését követően a piros lézer fény elpusztítja azokat. A kezelést általában 2-4 alkalommal szükséges megismételni. Ezek után a szakember olyan gyógyulást és ínytapadást elősegítő kezeléseket is alkalmaz, melyeket a páciens a saját otthonában is elvégezhet. Ilyen például az antioxidáns tartalmú szerek alkalmazása, a hyaluronsavas íny- és tasakkezelés vagy a soft lézer terápia.

A megfelelő szájhigiénia kialakítása csapatmunkának tekinthető, hiszen nem elegendő a dentál higánikus szakember által alkalmazott kezelés: a gyógyulás a beteg közreműködésén is múlik.
Éppen ezért a kezelés nagyon fontos része az otthoni ápolás: a szájhigiénikus amellett, hogy terápiás jelleggel próbálja visszaállítani a száj egészségét, megmutatja és betanítja a pácienseknek az ideális, személyre szabott szájápolást, segít kiválasztani a pácienshez leginkább illő szájápolási terméket (fogkefe, fogköztisztító, fogselyem, elektromos fogkefe, otthon alkalmazható, gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, stb.).
Amennyiben a szükséges higiénia helyreállt, a páciens megtanulta és alkalmazza a tisztítás megfelelő formáit, el lehet kezdeni a helyreállítást.

Gáspár Dental szájhigiéniai szolgáltatások szájápolás lézeres kezelés

Súlyos esetekben szükség lehet APDT és/vagy dióda lézeres kezelésre, kürettálásra (az ínytasakok manuális tisztítása), az elveszített szövetek pótlására, fogak stabilizálására, implantátumok beültetésére, pótlások készítésére.

Gáspár Dental fogmegtartó kezelések esztétikus tömések harapásemelés gyökérkezelés

Az íny és a fogak tisztítását követően az ínygyulladás/sorvadás mértékétől függően APDT lézeres kezelésre és/vagy Dióda lézeres kezelésre kerül sor (általában 3-3 alkalmas kezelés szükséges legalább).

Az APDT kezelés lényege, hogy az íny és a fog között kialakut tasakokban lévő baktériumokat kék színű festékkel megfestjük és a piros lézerfény segítségével azokat el is pusztítjuk. Mivel a szájban rengeteg baktérium van és folyamatosan újratermelődnek, ezért szükséges a kezelést mindenképpen több alkalommal megismételni, amíg az íny nem tud a megfelelőképpen visszatapadni a fog felszínéhez.

Súlyosabb esetekben, amikor a tasakok mérete már túl nagynak minősül, dióda lézeres kezelést javasolt alkalmazni. Ez esetben a lézer segítségével a fertőzött, baktériumokkal teli felső hámréteg kerül elpárologtatásra, megfőzésre. A hőkezelés következtében a baktériumok elpusztulnak és egy tiszta sebfelszín keletkezik. Az eljárás nagy előnye, hogy az alsóbb szövetek sértetlenek maradnak, de a fertőzés megszűntetésével a gyulladásos folyamat megáll és elkezdődik a gyógyulási fázis.

A fogínysorvadás során idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. A szanálás folyamata arról szól, hogy minden egyes fogat alapos vizsgálatnak vetünk alá, hogy megtartható-e (várhatóan mennyi ideig), illetve milyen kezelésben szükséges részesítnei. A nem megtartható fogak esetében eltávolítás javasolt, majd a gyulladás megszüntetését követően, melyben a különböző lézeres kezeléseknek igen fontos szerepe van az otthoni szájápolási rend betartása mellett, implantátumra épülő fogpótlásra kerülhet sor.

Enyhébb mozgathatóság esetén fogak egymáshoz történő sinezését lehet alkalmazni. Vagyis a fogakat egymáshoz sinezzük, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkothatnak. A fogak sínezése történhet speciális erre alkalmas anyaggal vagy alkalmazható híd, aminek segítségével a mozgatható fogakra egy fix egységbe fogjuk össze.

Attól függően, hogy mekkora károsodás érte a fogakat, csontállományt és az ínyt, sor kerülhet az elvesztett szövetek pótlására is. Ilyen esetekre alkalmazhatnak például csontpótlást, implantációt, hidak vagy koronák felhelyezését is, a helyi viszonyok és a páciens igényeinek függvényében.

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.