fbpx
 • +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Szájhigiéniai kezelések

A szép mosoly a legjobb befektetés!

Fogaink épségének és szépségének megőrzése a legbölcsebb beruházás. Egyrészt mert számos egészségügyi problémától kímélhetjük meg magunkat, ha a szánk egészsége megfelelő, másrészt mert a fogak pótlása sokkal költségesebb beruházás, mint azok épen és szépen tartása.

Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges szájhigiéniához elegendő egy gyors reggeli és esti fogmosás megejtése, pedig ez sajnos közel sem így van.

Már gyermekkortól kezdve nagy hangsúlyt kell fektetni a fogmosási technika kialakítására és rendszerességére, a megfelelő fogkefe és fogkrém kiválasztására, a fogselyem és szájvíz megfelelő használatára, illetve a nyelv tisztítására.

Az otthoni szájápolás mellett elengedhetetlen minimum félévente a fogorvosi ellenőrzés és szájhigiéniai professzionális tisztítás is. Amennyiben ezt a rendszeres ellenőrzést betartjuk, nagy valószínűséggel csaknem minden szájüregi problémát idejében észlelni lehet, így megúszhatjuk a súlyosabb tünetek és másodlagos betegségek kialakulását.

Mikor is kell sürgősen szájhigiénikusunkhoz fordulnunk?

Az alábbi kellemetlenségek megjelenése esetén érdemes sürgősen felkeresnünk kedvenc dentál higiénikusunkat.

 • Makacsul kellemetlen lehelet, szájszag
 • A nyelv elszíneződése
 • Ínyduzzanat, pirosság, ínyvérzés
 • Fogérzékenység megjelenése
 • Elszíneződések a fogakon vagy fognyakon
 • Fogak instabillá válása

Ezeknek a figyelmeztető tüneteknek a semmibe vétele olyan súlyos szájbetegségekhez vezethet, melyeknek nem csupán fájdalmas mellékhatásai lehetnek, de a fogak elvesztésével is járhatnak, illetve olyan másodlagos betegségeket okozhatnak, mint például gyulladásos folyamatok, emésztési problémák, agyvérzés, szívinfarktus, koraszülés.

A témáról bővebben: www.inysorvadas.hu

A szájhigiéniai kezelésekkel természetesen nem csupán megelőzés lehetséges, hanem az esztétikai élmény is növelhető, hiszen a szép mosoly titka az egészségben és a csillogóan fehér fogakban rejlik.

Csapatunk képzett, díjnyertes szájhigiénikus szakemberekkel rendelkezik, akik az alábbi szolgáltatások nyújtásával, készséggel állnak az Ön rendelkezésére:

 • Szájhigiéniai konzultáció
 • Szájhigiéniai ellenőrzés és kezelések
 • Fogkőeltávolítás, polírozás (depurálás)
 • Fogfehérítés számos módszerrel (bio, kémiai, lámpás, lézeres)
 • Lézeres kezelések (szoft lézer, APDT ínykezelés)
 • Ínygyulladás megelőzése, kezelése
 • Ínysorvadás megelőzése, kezelése
 • Barázdazárás
 • Fog- és szájtisztító eszközök személyre szabása
 • Egyéni szájápolás kialakítása, bemutatása, begyakoroltatása
 • Fogérzékenység csökkentése
 • Terhesség előtti-alatti kezelések

Kérjen időpontot és látogasson el hozzánk, hogy mosolya szépségét Önnel együtt őrizhessük meg!

Miért járjunk rendszeresen szájhigiénikushoz?

szájhigiéniaHa bármilyen fogászati problémánk adódik, egyből a fogorvos jut eszünkbe, azonban mindenek előtt szükségszerű tisztázni azt a tévhitet, hogy ehhez a területhez csak a fogorvos ért. A száj egészségének megőrzésére, helyreállítására, fenntartására a szájhigiénikusok a speciálisan képzett szakemberek. Feladatuk a páciensek megfelelő szájhigiéniájának kialakítása, testre szabása, egyénileg legmegfelelőbb eszközök kiválasztása, a legoptimálisabb tisztítási metódus kialakítása és begyakoroltatása, valamint a rendszeres karbantartás és ellenőrzés.
Nem mindegy, hogy egy szobafestővel festetünk egy Renoir másolatot, vagy egy festőművészt kérünk meg, hogy fesse ki a konyhát. Mindkettő profi a saját szakmájában, de nem egy és ugyanaz a szakterületük.

A száj higiéniája, tisztasága és folyamatos otthoni, valamint szakember által végzett ápolása kulcsfontosságú a száj egészségének megóvásában, a betegségek megelőzésében, a már kialakult kórok gyógyításában.

Az ultrahangos mély fogkő eltávolítás, mely a hagyományos módszerektől eltérően nem roncsolja a fogzománcot és az íny alatti területen is képes a fogkövet kíméletesen eltávolítani. Az ultrahangos mély fogkő eltávolítást félévente szükségszerű elvégezni egészséges állapot esetén, implantátumos, illetve szájegészségi problémával küzdők részére 3 havonta javasoljuk.

Sajnos csak nagyon kevés rendelő van, ahol nem csak a gyógyítás és esztétika fontos, hanem a bajok megelőzése, azaz a prevenció. Nincs nagy titok: a legelső és legfontosabb lépés, hogy mi magunk komolyan vegyük fogaink egészségét és időt szakítsunk szájunk egészségére, és arra, hogy elsajátítsuk a helyes fogmosás technikáját, amit aztán megtanítunk a gyermekünknek.

Amit még tudni érdemes a...

Gáspár Dental implantáció Implantátumokra épülő fémvázas és fémmentes pótlások (híd, korona) készítés

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Nagy mennyiségű baktérium szaporodik a plakkban, a lepedékben és egy idő után kőkeménnyé válik. A fogkő már olyan kemény és olyan erősen tapad a fogak felszínéhez, hogy fogkefével nem lehet eltávolítani, csak fogorvosi rendelőben, professzionális szájhigiénés kezelés során, ultrahangos, vagy egyéb eszközökkel lehetséges.

A pár napja a fogak közt pangó ételmaradék még nem fogkő, hiszen egy alapos fogmosással eltüntethető. A fogkő ott képződik elsődlegesen, ahol a nyálból több ásványi anyagot tud magához vonzani. Ezért elsősorban a felső oldalsó fogak külső felszínén, és az alsó elülső fogak belső, nyelv felőli részén képződik először. Ezeken a területeken van a száj nyálmirigyeinek a beömlőnyílása. Itt a legtöményebb a nyál ásványi anyag tartalma, hiszen még nem tudott felhígulni.

A fogkő a keménysége miatt fogkefével már nem, vagy csak alig távolítható el. Egy élesebb, erősebb műszer kell a lepattintásához. Folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz, elképzelhetjük, hogy ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is mekkora lehet! A fogkő folyamatosan irritálja a fogínyt és vérzést provokál. A fogíny visszahúzódik és a csont is elkezd pusztulni. Eleinte fogmosáskor figyelhető meg ínyvérzés, majd a fogkő nagyobbodásával spontán is vérezni kezd a fogíny. Ínytasak alakul ki, a csont felszívódása megindul, mely a fogak meglazulásához vezet.

Fontos tudni!

A “fogkőeltávolító” fogkrémek semmit sem érnek, ha már súlyos fogköves állapotban van a száj. Ráadásul ezek a termékek a fogfelszínt is karcolhatják. Ezeket a fogkrémeket semmiképpen nem ajánlatos használni ebben a stádiumban.

A fogköveket csak a szájhigiénikus vagy a fogorvos tudja hatékonyan eltávolítani!

A fogíny alá is betelepedve a fogkő a fog és az íny között rést okoz, tasakot nyit meg. Ebben a tasakban az ételmaradék mellett baktériumok milliói találhatóak. A baktériumokból távozó toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. A tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így a szervezet távoli részeire is. A fogaktól távol, az érfalon megtapadnak és ott súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki.

A fogköveket kézi és gépi műszerekkel is eltávolíthatják. A kézi műszerek élesek és különböző irányban hajlítottak. A fogkövet lepattintják, lekaparják a fogakról. Egy másik kézi műszerrel a maradékot távolítják el, lesimítják a fogfelszínt.

A gépi fogkő eltávolítóknál a működő véget valami rezegteti. Ezt a rezgő véget a fogkőhöz érintve, a fogkő lepattan. A kisméretű vízcseppek a rezgő vég hatását erősítik fel. A rezegtetés történhet egy piezokristállyal, tekerccsel, levegővel és még sok minden mással. A működő vég 20kHz körüli frekvenciával rezeg. A fogkövek következményes ínygyulladást, ezen keresztül ínytasak képződést, a fogakat tartó csont felszívódását és a fogak meglazulását okozzák. Ma már a fogínytasakok is hatásosan kezelhetők speciális 0,2 mm vékony üvegszálon keresztül vezetett lézersugárral.

A szájhigiéniai kezelés rendszeressége fontos!

Évente 2-4 alkalommal elvégzett alapos, íny alatti fogkő-eltávolítás biztosítja a fogak meglazulásának és elvesztésének megelőzését.
Ne feledje, hogy a 30 év felettiek döntő része már ínytasakokkal rendelkezik, ahonnan egyenes út vezet a fogak elvesztéséhez!
Az implantátumokat, hidakat, koronákat viselő páciensek, valamint a fogágy betegségben szenvedők számára 2-3 havi felülvizsgálat javasolt.

Gáspár Dental fogmegtartó kezelések gyökérkezelés esztétikus tömések

Egy pár elmaradt vagy nem elég alapos fogmosás következtében a fogkövek jelenléte egyre fokozódik. Egyre nagyobb, szélesebb telepeket alkotnak a fogon és elkezdik eltolni a fogínyt a fogtól, illetve irritálják azt. Ebből következik az… ínyvérzés!

Az ínygyulladás első jelei közé tartozik az ínyvérzés. Ez a vérzés általában fogmosás vagy étkezés közben jelentkezik a leggyakrabban. Nem tart sokáig, de rendszeressé válása komoly fogágybetegség előjele, ha nem fordul idejében szakemberhez. Következménye lehet a krónikus ínygyulladás kialakulása, a fogak instabilitása és elvesztése.

Mit tehetünk?

Első lépésben érdemes egy szájhigiénikushoz bejelentkezni, aki elvégzi a fogkövek íny alatti és íny feletti eltávolítását, ellenőrzi és szükség esetén megtanítja a személyre szabott szájápolást.  Enyhébb esetben a szájhigiéné helyreállítása és lézeres kezelése elegendő lehet az ínyvérzés megállításában. Súlyosabb esetben más kezeléseket a szakorvos javasolja az esetnek megfelelően. Az ínysorvadás gyógykezelése során számos módszert alkalmazunk, annak megfékezésére és kezelésére.

Gáspár Dental ínysorvadás íny- és fognyaki érzékenység

A fogínygyulladás, vagyis gingivitis, csupán a kezdete annak az útnak, mely az ínysorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogat körülvevő szövetek gyulladásos reakciója, ahol a gyulladás fokozódásával a csont, az íny és gyökérhártya is sérül, az íny és a fog között egy baktériumokkal teli tasak jön létre, mely gócot képezve a szervezet egészének működését befolyásolva rengeteg melléktünetet és kellemetlenséget, illetve súlyos másodlagos betegségeket okozva. Az ínygyulladás következtében szinte minden esetben (amennyiben nem kezdik el kezelni megfelelően és megfelelő időben) ínysorvadás alakul ki. Krónikus esetben rendszerint egyenes úton vezet a krónikus ínysorvadáshoz, mely felnőttkorban lassan és fokozatosan haladva előre eredményezi a fogat rögzítő struktúrák pusztulását, a csontállomány felszívódását, ínytasakok, fogágy-tasakok keletkezését, a fogak meglazulását majd elvesztését. Magyarországon a 40 év feletti lakosság 85%-a ínytasakokkal, fogágy-tasakokkal rendelkezik, a fogelvesztésében már a parodontalis kórképek nagyobb szerepet játszanak, mint a fogszuvasodás.

Az agresszív típusú parodontitis lehet fiatalkori juvenilis és felnőttkori változat, valamint előfordul lokális és generalizált formában egyaránt. Ilyenkor rendkívül gyors a fogak meglazulása és sorozatos elvesztése. A krónikus gingivitis és a krónikus parodontitis a leggyakoribbak, ezek adják az összes fogágy-gyulladás mintegy 85%-át

Az ínysorvadás, más néven periodontitis, a fogínygyulladás súlyosabb fázisa, ahol az ínygyulladás tünetek mellett baktérium telepek keletkeznek, az íny visszahúzódik és a fogak nyaki része a gyulladás előrehaladtával egyre inkább a felszínre kerül.

Gáspár Dental fogmegtartó kezelések fognyaki érzékenység megszüntetése
Ez okozza:
 • a szájkomfort romlását, a kellemetlen szagokat
 • fogak jelentősen növekvő érzékenységét hidegre, melegre, édesre
 • illetve a fogak elmozdulását és akár elvesztését is
Sokkoló adatok támasztják alá a tényeket, miszerint az ínytasakokból származó baktériumok súlyos szervezeti következményei között ki kell emelni, hogy:
 • A mély ínytasakban szenvedők között 38%-ban következik be szívinfarktus
 • A mély ínytasakban szenvedők 25%-a szívinfarktusban hal meg
 • A mély ínytasakban szenvedők 11%-a agyvérzésben hal meg
 • Az ínytasakban szenvedő várandósok több mint háromszor annyi koraszülöttet hoznak a világra
Az enyhébb tünetek közé tartozhatnak:
 • bőrgyulladás, krónikus bőrgyulladás, kiütések, pattanások megjelenése
 • kör alakú piros foltok, gyulladások
 • ekcema
 • hajhullás, körkörös hajhullás, szőrhiányok megjelenése

A sorvadás az íny felszínéről az egyre beljebb lévő szövetek felé veszi az irányt. Elkezd az íny és a csont is egyre inkább visszahúzódni, a fogak egyre inkább kilátszanak az ínyből és a csontszövetből, majd egy idő után a fogak kihullanak. Ha nem állítják meg a folyamatot, a nagyfokú csontveszteség miatt – amit legfőképpen a terhelés hiánya és a bakteriális fertőzés okoz –  a fogak implantátummal való pótlása is nehézkessé, esetenként szinte lehetetlenné válik.
Azok a tényezők, melyek megnehezítik a szájhigiéné megfelelő fenntartását, jelentősen kedveznek a fogágybetegség kialakulásának. A mindennapi példák erre a nem megfelelő, rendszertelen, hiányos fogmosás, az elhanyagolt szájhigiéniai kezelés, megfelelő fogkőeltávolítás hiánya. Ezek mellett a plakk kialakulására hajlamosító egyéb tényezők szintén fokozzák a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét.

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.