fbpx
  • +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Ínysorvadás és ínygyulladás okozta fogérzékenység

2021 április ínysorvadás kezelési akció
1000 952 Gáspár Dentál

2021 április ínysorvadás kezelési akcióA fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Ezt tudjuk. DE! A fogkő veszélye legnagyobb részt abban rejlik, hogy nagy mennyiségű baktérium szaporodik el a plakkban, a lepedékben. Ahogyan a fogkő folyamatos növekedésével egy éket képez az íny és a fog között, egy tasak alakul ki, ahol ezek a baktériumok még gyorsabb szaporodásnak indulnak (mivel ezeket a tasakokat otthoni módszerekkel lehetetlen kifertőtleníteni, kitisztítani). A baktériumok termékeiből keletkező toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. És ami még rosszabb a folyamatban, hogy a tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így eljutnak a szervezet távoli részeire. A távoli részeken, az érfalon megtapadnak és ott az új helyen súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki (szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés, stb.).

Az ínygyulladástól az ínysorvadásig egyszerű a folyamat. Minél jobban vérzik fogmosáskor az íny, annál rövidebb ideig, minél érzékenyebb lesz a fogágy, annál kevesebbszer mosunk fogat. Az amúgy is elfogkövesedett szájban hatványozott gyorsasággal romlik a tisztaság és a komfortérzet, megjelenik a kiírthatatlan szájszag is. Az íny visszahúzódásával és gyulladásával nem csak maga az így válik érzékennyé, de az ínyből kilátszódó fog nyaki része is, ami hideg-meleg étkek-italok fogyasztásakor éles fájdalommal és nagy szisszenéssel jár.

Rendszeres ínyvérzés, gyulladt íny, erős fogkövesedés, esetleg már nem teljes stabil fogak esetén sürgősen fogorvos/szájhigiénikus segítségét szükséges kérni!

Forrás: Dr. Gáspár Lajos – Gáspár Dental, Gáspár Medical Center

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.