fbpx
 • +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Fogmegtartó kezelések

A fogak megtartásáért folytatott törekvések első sorban a páciens mindennapi szokásain, szájhigiénéjén múlik.

Egyszóval a fogak épen tartása, rendszeres professzionális tisztítása és ellenőrzése az elsődleges feladat, hogy ne kelljen idő előtt eltávolítani őket.
Amennyiben egy rutin ellenőrzés során a fogorvos vagy szájhigiénikus bármilyen eltérést észlel, érdemes minél hamarabb annak kijavítását betervezni.

Fogmegtartó kezelések:

 • Professzionális tisztítás (fogkő-eltávolítás, depurálás, polírozás)
 • Esztétikus tömések
 • Amalgám töméscsere
 • Barázdazárás
 • Inlay, onlay, csapos fog készítés
 • Gyökérkezelés
 • Mozgó fogak rögzítése
 • Fognyaki érzékenység megszüntetése
 • Lézeres kezelések
 • Harapásemelő készülék készítése (éjszakai fogcsikorgatás miatt)
 • Terhesség előtti-alatti kezelések

Mára már az alapellátás része a szinte észrevehetetlen tömések rutin szerű elkészítése, sőt nálunk választható, hogy prémium és super prémium minőségű tömőanyagból kéri “láthatatlan” töméseit. Manapság már csak cseréljük a régi, csúnya amalgámból készült töméseket.

A modern tömések anyaga szinte teljesen azonos keménységű, mint a fog eredeti anyaga, kopásállósága kiváló. Mivel a tömőanyag csak egy speciális lámpa fényére szilárdul meg, így a formázása, színezése és árnyalása tökéletessé finomítható.

További információ a fogmegtartó kezelésekről:

szájhigiénéA fogköveket biztonságosan és hatékonyan kizárólag szájhigiénikus szakember távolíthatja el. Rendelői körülmények között a fogkövek teljesen fájdalom mentesen el lehet távolítani, még erősen elhanyagolt szájállapot esetén is.

Nagyon fontos, hogy a tisztítás, azaz depurálás során ne csak a látható, íny feletti fogkövek, hanem az íny alatt, a gyökérfelszínen is kerüljenek eltávolításra. A műszeres fogkő eltávolítás ultrahangos készülékkel történik. Mivel a fogkő sokkal kevésbé szilárd, mint a fog anyaga, így a megfelelően használt depurátor semmilyen kárt nem okoz a zománcban, csak lepattintja a fogkövet.

Gyulladt íny esetében előfordul a fogkőeltávolítás során jelentkező fognyaki érzékenység, esetleg fájdalom, melyet helyi érzéstelenítéssel (krém, zselé, spray, végső esetben injekció) ki lehet küszöbölni. Ínysorvadás esetén a gyulladás következtében gyengébb vagy erősebb vérzés is jelentkezhet. Ilyen esetekben több ülésben távolítjuk el a teljes fogazat szennyeződéseit.

Minden esetben depurálást követően polírozással folytatódik a kezelés. Speciális paszta és speciális kefe segítségével történik. Célja, hogy a fogak felszíne sima legyen, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a lepedék, a baktériumok megtapadásának esélyét és kellemes, tiszta érzetet nyújtson. Ezt az állapotot megfelelő otthoni szájápolással hónapokig fent lehet tartani, de nagyon fontos a rendszeres szájhigiénikusi kontroll.

FONTOS TUDNI!

Az implantátumokat, hidakat, koronákat viselő páciensek, valamint a fogágy betegségben szenvedők számára 2-3 havi felülvizsgálat javasolt.

fogpótlásokA fogászatban tömés alatt azt a műveletet értjük, mely során különböző anyagoknak a fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült, hiányos fog eredetihez nagyon hasonló formáját, állapotát. A fog tömésére általában fogszuvasodás vagy valamilyen sérülés következtében kialakuló foganyaghiány (lyuk) esetében kerül sor. Viszont túl nagy hiányok esetén már tartós megoldást nem a tömés, hanem a betétek illetve a koronák jelenthetnek.

A páciensek esztétikai és funkcionális elvárásai a lehető legkisebb beavatkozással a lehető legtökéletesebb fogtömést igénylik. Az esztétikai fogászat ennek az elvárásnak szeretne megfelelni. A tömések anyaga ma már porcelán vagy műgyanta bázisú anyag, melyekből a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készíthető. A fehér (kompozit) tömés teljesen fogszínű, fényre kötő tömőanyagból készül. Kisebb és közepes szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. Az amalgámot tökéletesen kiváltja, az amalgám töméseket indokolt egy idő után fogszínű kompozitra cserélni.

szájhigiéniaA rágófogak egyenetlen felszíne lehet az egyik oka gyermekkorban a szuvasodás elhatalmasodásának. A fogváltást követő 1-2 évben belül derül ki, hogy a kérdéses fogak életképesek-e vagy sem. Amennyiben probléma merül fel, érdemes barázdazárásról gondolkodni.

A maradandó fogak túl mély barázdái ellehetetlenítik a fogak megfelelő tisztítását, így nagy mértékben elősegítik a szuvasodás kialakulását. Javasolt ebben az esetben is elvégezni, ezen problémás fogak zárását.

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és relatív olcsó módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének, illetve a maradandó fogak túl mély barázdái okozta problémák kiküszöbölésére.  A folyamat lényege, hogy egy töméshez hasonlóan, különböző fajtájú és színű tömőanyagot helyezünk el az őrlőfogak felszínén, a barázdákban. Ez a pár milliméteres “pótlás” megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és ezáltal csökkentik a fogszuvasodás esélyét.

fogpótlásokA betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betétek alkalmazása kis- és nagyörlő fogaknál gyakran szóba jön, ha azokból egészen nagy részek (egy vagy akár több csücsök is) hiányoznak. A fog előkészítése minimál invazív, ami azt jelenti, hogy a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával jár. A betét gyakorlatilag egy olyan tömésre hasonlít, melyet egyben helyeznek be az üregbe és rögzítenek oda speciális fényre és önmaguktól is kötő ragasztóanyaggal.

Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál.

Hátránya, hogy csak bizonyos esetekben váltja fel a korona készítését és tartósságát sokkal jobban befolyásolja a páciens egyéni szájhigiénés hatékonysága is.

A betétek készítésének leggyakoribb módszere, hogy a koronához hasonlóan lenyomatvétel történik az alsó és a felső fogívről is és a lenyomat alapján a fogtechnikai laborban készül el a fogmű, majd a rendelőben kerül beragasztásra. Anyagának megválasztása az adott szituációtól és a páciens egyéni igényeitől függ. Készülhetnek például aranyból, kompozitból (műgyanta), porcelánból.

 • Inlay: A betét azon változata, melyet akkor alkalmazunk, ha a fog koronájának legalább egy csücske még ép.
 • Onlay: A betét azon változata, melyet akkor alkalmazunk, ha a fog koronájának már nincsenek épen maradt csücskei, így a betét a fog teljes rágófelszínén kiterjesztésre kell, hogy kerüljön.

Összességében a betétek ajánlott megoldásnak bizonyulnak minden olyan helyzetben, amikor a fog tartós, hosszú távú helyreállítása – a fog anyagának nagy hiánya miatt – hagyományos töméssel már nem megoldható.

fogpótlásokA csapos fog készítése egy lehetőség a letört fogak megmentésére, abban az esetben, ha a hiány már más módszerrel nem pótolható, oly nagy mértékű. Hosszú távon a lehető legjobb, ha az eredeti, saját fogakat tartjuk meg a lehető legtovább. Pótolni még ezután is lehetséges implantátummal vagy a szomszédos fogakra helyezett híddal.

Ha a fog felső része törik le, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését a gyökérbe helyezett csap segítségével meg lehet oldani. A csap behelyezése után egy koronát lehet helyezni a csapra, így a fogsor ép és tündöklő anélkül, hogy a környező fogak lecsiszolásával hidat készítenénk rá. Ám nagy valószínűséggel a csap beépítése előtt gyökérkezelésre van szükség!

Ha görbe a letört fog gyökere, vagy a fog egy része az íny alá tört be, nem készíthető el csapos fog, illetve a több gyökércsatornás moláris fogak esetén, ha túl keskeny a gyökér csatorna, nagymértékben megnehezíti, sőt ellehetetleníti a csapos fog elkészítését.

Igazságügyi orvosszakértői vizsgálatGyökérkezelés minden olyan esetben szükséges, mikor a fog már elhalt, vagy a fog belsejében már erős gyulladás (nagy fájdalom) tapasztalható, ha a tömés előkészítése során megnyílt az idegkamra és egyéb esetekben. Röntgenfelvétellel a csontban már granulómát, vagy akár cisztás elváltozást is láthatunk.

A gyökérkezelés során általában érzéstelenítésben megnyitjuk a fogat, megkeressük a gyökércsatornákat, eltávolítjuk az idegeket, kitisztítjuk a gyökércsatornákat, majd gyökértömő anyaggal betömjük a gyökér csatornát. Ha nem lehetséges tökéletes gyökértömést végezni, akkor esetenként sebészi módszerrel egészítjük ki az eljárást annak érdekében, hogy a fog hosszú ideig megtartható legyen.

A szokásos gyökértömőanyag a guttapercsa, melyet kis pálcikák formájában bejuttatnak a fogcsatornákba. Az izoprénhez báriumot adnak, így az árnyékot ad át röntgenezéskor, ezzel lehetővé téve annak a későbbi ellenőrzését, hogy a csatornák jól fel lettek-e töltve, nem maradtak-e kitöltetlen részek.

Miután megkapta a gyökérkezelést, a fogat gyakran koronával kell védeni. Máskülönben a fog az évek múlásával eltörne, mivel a gyökérkezeléssel a fog belsejének nagy részét eltávolítják és ezzel meggyengitik a fog természetes integritását. Tehát a gyökérkezelt fog sokkal ridegebb, törékenyebb, minta nem gyökérkezelt fog. Ez általában annak a ténynek tudható be, hogy a fognak van vérellátása, amely táplálja és hidratálja a fogbelsőt, és ezt megszüntetik a gyökérkezelés során, így a fog nedvesség utánpótlás nélkül marad. Az öntött aranyból való korona felhelyezése, vagyis a fog védelme azért is javasolt, mert ez a legmegfelelőbb anyag a gyökérkezelt fog lezárására. Ha a fog nem tökéletesen van lezárva, az átereszthet, és egyértelműen a gyökérkezelés eredményességét zárja ki. Számos ember úgy hiszi, hogy a gyökérkezelt fog nem romolhat el többé. Ez nem igaz. A gyökérkezelt fog is képes megromlani, és megfelelő ápolás és megfelelő fluoridforrás nélkül a fogszerkezet súlyosan megromolhat, anélkül, hogy a páciens egyáltalán észrevenné, mivel a fogideg el van távolítva, és ezáltal a fog sem tudja érzékelni a fájdalmat. Ezért nagyon fontos a rendszeres röntgenvizsgálat a gyökérkezelt fogról, mert csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy nincs olyan probléma, amelyet a páciens ne venne észre.

A kezelés után a gyökér tömött fog ráharapásra néhány napig érzékeny lehet. Ennek oka lehet a gyökérkezelt fogban a vérkeringés megszűnése, így annak kiszáradása. A gyökér kezelt fog kiszáradása annak törékenységét okozza, ezért célszerű előbb-utóbb koronával ellátni.

ínysorvadásA fognyaki érzékenységnek számtalan oka lehet, mégis a leggyakoribbak a következők:
– Fognyaki érzékenység
– A dentin túlérzékenység
– Hipersenzitivitás = a fogak (felszínének) fájdalmas állapota, pontosabban a dentin túlérzékenysége

Ha a dentin túlérzékeny:
A szabaddá vált dentin felszínt érő hő, érintési, ozmoticus, kémiai és egyéb ingerekre létrejövő rövid, éles fájdalom, melyet a fog más megbetegedésével nem lehet magyarázni. Nem számítjuk ide a következőket: eltört fogak, szuvasodás, tömések kitörése, letört fogdarabok, növedékek. Legtöbbször jó szájhigiéniájú pácienseknél fordul elő. Elsősorban a 30-60 év közöttieken gyakori, de előfordul ezen korcsoport alatt és felett is.

Okok lehetnek:

  • Ínyvisszahúzódás, fogágygyulladás, ínysorvadás
  • Fogágyat ért trauma, ínyburjánzás, aktív fogágykezelés
  • Rossz fogkefehasználat, túl szemcsés fogkém alkalmazás, fogpiszkáló helytelen használata
  • Zománc veszteség, fogkopás, kémiai szerek, savak okozta erózió,
  • Reflux, bulimia, gyomorműtét
  • Erősen savas ételek, italok
  • Kivehető pótlás kapcsa okozta trauma

Kezelési lehetőségek:

 • Fogérzékenységet csökkentő fogkrémek kontroll mellett
 • Professzionális fluorid kezelés, ecsetelés
 • Bond anyagokkal az érzékeny részek lefedése
 • Tömés készítése – védőréteg ráragasztása
 • Lézeres íny és fog kezelések
 • Lézer segítségével tubulusok lezárása
 • Soft lézerrel az ingervezetés csökkentése – fájdalomcsillapító hatás
 • Gyökérkezelés – az ideg eltávolítása
 • A fog eltávolítása
 • Pulpanyomás csökkentése – érszűkítő kezelés
 • Gyulladás feltárása és megszüntetése
Gáspár Dental fogmegtartó kezelések mozgó fogak rögzítése inlay onlay csapos fog készítés

Beszéljünk a fogérzékenységről!

A fogérzékenység egy nagyon kellemetlen állapot, minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni, hogy az okra fény derüljön és minél hamarabb optimális megoldást lehhesen rá találni.

A fogak érzékenységét nagyon sok tényező kiválthatja. Előfordulhat szuvasodás, ínygyulladás, repedés vagy akár demineralizáció okozta ingerületvezetési probléma.

Olvasson bele bejegyzéseinkbe:

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.