• +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Implantáció

Merjen mosolyogni teljes Önbizalommal!

Napjainkban a foghiány gyakran előforduló probléma, de senki sem szeret vele élni. A hiányzó fogak pótlására a technikai eszközök és a legújabb módszerek segítségével egyre tökéletesebb megoldások állnak rendelkezésre. A fogbeültetés vagy más néven implantáció, nagyon sok fogát elvesztett páciens esetén tudja visszaadni a „saját fog” érzését, ellentétben a kivehető fogpótlásokkal, fogsorokkal, protézisekkel.

Az implantáció alapfeltételei között szerepel a szájüreg, fogazat előzetes kezelése, előkészítése, hogy a lehető legjobb feltételek között lehessen a műgyökereket behelyezni és azok csontosodási időszakára a feltételeket biztosítani. Ilyenkor minden gyulladást meg kell szüntetni, minden fogat célszerű felülvizsgálni és szükség szerint kezelni, mivel ezek a tényezők nagy mértékben elősegíthetik a frissen beültetett implantátumok sikertelenségét, elvesztését.

Az anamnézis felvétek után az első lépés egy digitális panoráma röntgen készítése, majd a tervezés fázisa következik. A tervek elkészültét követően elkezdődhet a szükséges fogászati előkészítő kezelések elvégzése (fogkövek eltávolítása, ínykezelés, tömések, gyökér kezelések). Különösen fontos az ínysorvadás, az ínytasakok megfelelő hatékony kezelése!

A szájüreg és a fogazat megfelelő kezelését és a szanálását követően az elkészített tervnek megfelelően kerülhet sor a fogbeültetési műtétre. Ennek során általános esetben az íny felnyitása, majd az implantátum helyének kialakítása történik a csontba. ahová az implantátumok kerülnek elhelyezésre. A beültetést követően az ínyt néhány öltéssel összevarrja a sebész, majd a páciens haza is mehet. Általában 7-10 nappal a műtét után szokás a varratokat eltávolítani. A varratszedést követően több hónap becsontosodási időt célszerű hagyni (felső állcsont esetében 4-6 hónap, alsónál 3-4 hónap), ami alatt ideiglenes pótlást használ a páciens.

Nem kell aggódnia a gyógyulási idő miatt, mert nálunk senki sem marad fog nélkül!

Amint letelik a szükséges idő, egy új panoráma röntgennel meg lehet állapítani, hogy eléggé benőtte-e a csont az implantátumokat, hogy el lehessen készíteni az implantátumokra épülő fogpótlást.

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalmatlan!

Az implantátumokra épített fogpótlások rendszeres otthoni és 3 havonta rendelői professzionális gondozást igényelnek. Az implantátum gyártó cégek 10-20 éves, esetenként egy életre szóló garanciája csak ebben az esetben érvényes.
Nagyon fontos szempont, hogy Implantátumot abban az esetben lehet beültetni, ha elegendő és megfelelő minőségű csonttal rendelkezik a páciens, illetve el tudja fogadni az implantátum viseléssel járó szabályokat és feltételeket.

Bonyolultabb estekben, illetve, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő csontmennyiség, csontfeltöltésre van szükség. Ennek több módszere és technikája is van, melyek közül egyéni kombinációt szoktunk javasolni minden páciens esetében a helyi viszonyoknak és az elképzeléseknek, lehetőségeknek megfelelően.

Implantológiai szolgáltatásaink:

 • Implantátum beültetés (számos fajta közül választhat)
 • Fémmentes implantátum beültetés
 • Stabil fogsor program, fogsor rögzítés
 • Fogászati allergia vizsgálatok
 • Csontpótlás, sinus lift (arcüreg emelés)
 • Activioss és BoneAlbumin csontpótlás
 • NovosseumDental implantátumok csontosodását elősegítő vitamin és ásványi anyag komplex
 • Implantátumokra épülő fémvázas és fémmentes pótlások (híd, korona) készítés
 • Gondozás
 • Műtétek akár altatásban is kérhetőek

Sinus lift, azaz arcüreg emelés a felső kisörlő és nagyörlőfogak hiánya esetén végzett csontfeltöltő eljárás.

Különösen az idősek között fordul elő gyakran a csonthiány kérdését megoldani képes sinus lift műtét szükségessége. A felső állcsontban már 40 év felett a rágófogak hiánya nagyon gyakori és az itteni csontmennyiség ritkán elegendő az implantátumok biztonságos behelyezéséhez. Ezért gyakran van szükség csontpótlásra, vagyis sinus lift műtétre. A modern fogászat egyik célja, hogy megfeleljen a legújabb társadalmi elvárásoknak és időnként a divatirányzatoknak is. Ez utóbbiakban egyértelműen megfigyelhető tendencia, hogy egyre csökken a kivehető részleges vagy teljes lemezes fogpótlást igénylők aránya és növekszik a fix pótlásra vágyók száma. Ez az egyik fontos mozgató rugója annak a fejlődésnek is, mely az arcüreg csontfeltöltésével végzett beavatkozások egyre gyakoribb elvégzését mint választható alternatívát biztosítja a pácienseknek, mellyel az implantátumok beültetésének feltételeit lehet biztosítani. Ezt tovább erősíti a mediában tapasztalható az implantációt, a csontpótlást egyre szélesebb körben elfogadó vélemények ma már elsöprő túlsúlya.

Mikor szükséges a sinus lift?

Gyakori kérdés, hogy szinte törvényszerű módon miért vékonyodik el a felső állcsont csontja (maxilla processus alveolarisa). Mint látjuk sok esetben igen vékony ez a csont terület, gyakran papír vékonyságú, csontkínálata elégtelen implantátum behelyezésére. Az őrlőfogak elvesztése és a foghúzást követő csontfelszívódás a visszamaradt állcsont magasságát és szélességét egyaránt befolyásolja. Sőt, minden egyes foghúzás után a sinus nyálkahártyával összenőtt csonthártya is fokozott csontbontó aktivitást fejt ki. Így tehát ebben a zónában a csontvesztés mindkét oldalról megindul, nagyobb mértékben a gerinc (szájüreg) irányából, és kisebb intenzitással az orrmelléküreg irányából, ami jelentősen befolyásolja a csontvastagságot.

Az elveszett emberi csontanyag pótlására irányuló törekvések az utóbbi évtizedekben vezettek a fogászatban is széles körben alkalmazható anyagok megjelenéséhez. Különösen az implantációs protetika esztétikai és funkcionális jelentősége nőtt meg. Az elsődeges cél, hogy a fogászati implantátumokat oda helyezzük be, ahol optimális az elhelyezkedésük, protetikailag hosszú időn át funkcióban maradnak. Ennek megoldásához az autológ csont, vagy csontpótló anyagok membránokkal vagy membránok nélkül történő behelyezése szükséges.

A mai modern csontpótlók használata lehetővé teszi, hogy a spontán gyógyulással ellentétben, ne hegesedéssel és ne kötőszövetes átépüléssel, vagyis implantációs szempontból értéktelen szövetek képződésével jöjjön létre a regeneráció. A beültetésre kerülő anyagnak számos feltételt kell teljesítenie. Nem károsíthatja a befogadó szervezetet, nem tartalmazhat semmilyen fertőző ágenst és így természetesen nem vihet át semmiféle fertőzést. Lehetőség szerint teljesen felszívódva apránként adja át helyét a képződő új csontszövetnek, és ennek üteme szinkronban legyen. Érvényesüljön a remodelling elve, azaz az eredetihez hasonló csont képződjék. Ne lassítsa, lehetőség szerint pozitívan, oszteoinduktív módon befolyásolja a csontosodást. Ne képződjön ott hatására csont, ahol eredetileg. (pl. a periosteumon kívül) nem volt.

A saját csont alkalmazása számos csontpótlási eljárás esetén ismert és már több mint 50 éve jó eredménnyel alkalmazható, ugyanakkor egyre fokozódó a jelentkező igény a szintetikus csontpótló anyagok különböző típusai iránt.

vilagujdonsagAz átlagéletkor kitolódásával folyamatosan növekszik a fogaikat elvesztő, de életvitelüket tekintve aktív idősek aránya. Általában az elvesztett fogak pótlásának a legnagyobb nehézsége, hogy a fogakat tartó leépült csontállományt visszapótolják úgy, hogy implantátum beültetésére alkalmas legyen. Ez esetekben a sebész csak a lehető legkíméletesebb csontmegmunkáló eszközökkel, technikákkal és hatékony csontpótló anyagokkal, eljárásokkal tud sikert elérni.
A világújdonságnak számító BoneAlbumin csontpótló anyag használata áttörést jelent a szájsebészeti, fogászati és implantológiai csontpótlásban.

Kiemelkedő előnyei a következők:
 • Az eddigi klinikai vizsgálatok során az egyik legnagyobb mértékben beépülő csontpótló anyagnak bizonyult.
 • A beépülést követően klinikai vizsgálatok alapján ez a csontpótló eredményezi az egyik legelőnyösebb csontminőséget implantátumok beültetésére.
 • Nem tartalmaz szintetikus kémiai vagy állati eredetű összetevőket, így nem keletkeznek demarkálódott zárványok az új csontban
 • A donorcsont teljesen sterilizált, antigénektől mentes, de vissza albuminizált formában kerül beültetésre.

Nem igényel a csontpótláshoz szükséges csont nyerése megterhelő második műtétet
A beavatkozásnak és helyi igényeknek megfelelően többféle méret, forma és formátum áll rendelkezésre.

Gáspár Dental szájsebészet piezo sebészet csonkeltávolítás

A piezosebészeti eljárások kifejlesztésének célja a csontszövet kíméletes megmunkálása

A piezo sebészeti eszközök ultrahangos rezgés segítségével rendkívül finom, precíz és kíméletes csontmegmunkálást tesznek lehetővé. Segítségükkel azon páciensek esetén ahol kevés, vékony, alacsony és ritka csont áll rendelkezésre, olyan műveleteket tudunk végezni, hogy a csont kitágításával, plasztikázásával, csontpótlással együtt alkalmassá tehető az implantátum befogadására. Ahol hagyományos eszközökkel nem lehetséges implantátum behelyezése a csont csekély mennyisége miatt, ott sokszor a piezosebészeti eszközökkel alkalmassá tehető.

Számos tanulmány foglalkozik a szövetekben létrejövő változásokkal, a piezo eszközök szöveti hatásaival, valamint a csont gyógyulási folyamataival. Megállapítható számos kísérletes és klinikai vizsgálatból, hogy a piezo csontvágás rendkívül kíméletes és gyors és igen kedvező csontgyógyulási folyamat követi.

Csontból ki nem bújt bölcsesség fog eltávolítása 1 perc 14 másodperc alatt?

Segítségével olyan esetben is lehetségessé válik implantátumok behelyezése, amikor a páciens kis csontkínálata miatt (vékony, keskeny és ritka csontozati adottságok) a hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen lenne. A mágneses eszköz elektromágneses alapon működő szerkezet, mely pici, finom, ütés szerű aktivitásával – mely a páciens számára egy minimális koppantó érzést jelent – a csontállomány formázására alkalmas. A készülék segítségével egyszerre lehet a csontot vastagítani, szélesíteni és sűríteni. Minden esetben szintetikus csont hozzáadására is lehetőség van és ezzel ha már az implantátumot az eredetileg vékony, keskeny, ritka gyenge csontban sikerült rögzíteni, akkor további csonttal való megerősítésre is lehetőség nyílik.

Az MM eljárás kifejezetten az egyik legmodernebb, leginkább csontmegőrző (prezervatív) eljárás.

Fontos szempont, hogy még a vékony csontozattal rendelkezők esetén is nagyobb esély legyen a leginkább non invazív eljárással a szervezetet legkevésbé megterhelő módon implantátumot behelyezni. Ezzel elkerülhető például a nagy műtétet jelentő csípőcsontból, koponyatetőből való csontkivétel és az állcsontba való átültetés. Így a MM-al vékony csontú betegek részére is sok esetben megteremthető a feltétel, hogy lehessen a foghiányt implantátumok segítségével úgy pótolni, mely a páciens számára a legjobb evési, rágási, beszéd, esztétikai és ízlelési élményt biztosíthatja.

Mágneses kalapács alkalmazása olyan új, sokoldalúan felhasználható eljárás, mely különösen magas rizikójú implantátum behelyezésekor növeli a megvalósíthatóság és a sikeresség esélyét. Nem csak a hazai, hanem a nemzetközi szakirodalom szerint is, az elsőként kidolgozott a speciális formájú és felszínű gyökérformájú implantátumokkal együtt alkalmazott MM eljárás a csontmegőrző és kockázatcsökkentés egy új módszerét jelenti.

A MM új eszköz, mely 2015-ben került a klinikai gyakorlatba jelen formájában. Az első próbatípust 2012-ben próbálták ki, folyamatos fejlesztése jelenleg is zajlik. A klinikai fejlesztésben és az eszköz nemzetközi oktatási programjában a Gáspár Medical Center kapott kiemelt szerepet.

Jelen ismeretek szerint általában a legjobb eredmény, a legjobb beépülés a körszimmetrikus csavarimplantátumtól várható, melynek anyaga titán. Ha van megfelelő csontkínálat, akkor első választásként minden esetben ilyen típusú implantátumot választunk. Amennyiben nem tudjuk a körszimmetrikus lehetőséget választani, mert a csontkínálat korlátozott vagy más akadálya van, akkor mint második választást csontpótlást tervezünk (augmentáció), ezt követi a körszimmetrikus implantátum.. Ha ez sem ad kielégítő eredményt, akkor harmadik választás képpen az egyéb formájú implantátumok jönnek szóba.

Titán anyagot az allergiák megelőzése érdekében használ a fogászat, illetve a titán mellett a cirkónium-oxid biokerámiából készült implantátumokat is lehet alkalmazni a fogpótlások erősebb rögzítése érdekében. Az úgynevezett cirkón implantátumok és a rájuk épített cirkónium koronák vagy hidak segítségével teljesen fémmentes pótlásokat lehet készíteni, mely a fémallergiában szenvedő páciensek számára is gond nélkül viselhető, panaszokat nem okoz. A legfőbb előnyei, a fémmentesség mellett még az esztétikum (mivel fehér színű az implantátum, ezért a pótlások alól sem tűnik át). Alapvetően három esetben preferáltabb a titánötvözetű implantátumoknál: fémallergiában szenvedő betegek esetén, krónikus betegségekben szenvedőknek és a nagyon magas esztétikai igényekkel rendelkezőknek.

Bármilyen beavatkozás vagy protetikai munka elkezdése előtt a szájüreget megfelelő állapotba kell hozni. Alapvetően panoráma röntgenfelvétel készítése, elemzése, szájhigiéniai kezelés és tanácsadás, valamint fogkőleszedés és kezelési terv kialakítása szükséges első körben. Ezt követi a sebészeti fázis.

Szájsebészeti fázis

Általában helyi érzéstelenítésben történik. Az implantáció területéről lefejtjük az ínyszövetet, feltárjuk a csontot. Speciális fúrókkal elkezdjük a csontban kialakítani az implantátum helyét. Először egy kisebb, vékonyabb fúróval megadjuk a behelyezés irányát és mélységét. Majd további fúrókkal pontosan kialakítjuk az implantátumnak megfelelő üreg szélességét és alakját. Az implantátum fajtájától függően még egy menetvágó műveletet is kell végeznünk. Egyes implantátumok önvágó csavarmenettel rendelkeznek, ezért ezeknél ez a folyamat kimarad. Végül behelyezzük a csavar implantátumot és visszavarrjuk a lefejtett ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, ezalatt begyógyulnak a vágásnyomok. A behelyezett implantátum pontosan kell illeszkedjen a csontüregbe – csak ebben az esetben fog szilárdan rögzülni.

Gyógyulási fázis

A behelyezett implantátumot hagyni kell “gyógyulni”, becsontosodni. Ennek során a csontszövet összekapcsolódik, összeforr az implantátum felszínével. A gyógyulás csak nyugalomban levő implantátumnál következik be, ezért fontos, hogy a behelyezés után rögtön ne terheljük. Általában 3-4 hónap után már terhelhetjük az implantátumot. A teljes gyógyulás 12 hónapig is eltart. A felső állcsont “csontminősége” gyengébb, ezért itt hosszabb, 4-7 hónap gyógyulási idővel kell számolni. Ezek az idők nagymértékben függnek a csont “milyenségétől”, és egyénenként változhatnak. A csontosodást soft laser kezeléssel segítjük, gyorsítjuk.

Fogpótlási fázis

A gyógyulási fázis után az implantátum feletti ínyszövetet egy speciális kerek műszerrel vagy lasersugárral levágjuk, és az implantátumba egy gyári felépítményt csavarozunk be. A felépítmény olyan alakú, hogy könnyen lehet rá készíteni bármilyen pótlást. Egy fog hiánya esetén csak ezt a fogat pótoljuk egy koronával, amit az implantátum gyógyulási fázisa után készítünk el, és rögzítünk az előzőleg az implantátumra csavart felépítményre.
Megfelelő számú implantátumra egy, az összes fogat pótló híd is készíthető. A szükséges implantátumok száma egyén- és csontfüggő. Kisebb foghiányoknál hidakkal pótoljuk a hiányzó fogakat. Amikor az összes fog hiányzik, akkor az implantátumokat felhasználhatjuk a teljes kivehető fogpótlás jobb rögzítésére. Ilyenkor a fogpótlás nem mozog, ideiglenesen rögzül az implantátumokon, mintegy “bepattan” a helyére.

Az Ön problémájának forrására még nem derítettek fényt?

Akkor is érdemes hozzánk fordulnia! A Gáspár Medical Center komplex és kombinált esetek megoldására szakosodott:

fizetés

Áraink nem tartalmaznak rejtett költséget.
Amennyiben a kezelések, beavatkozások során nem az eredeti tervnek megfelelően lehetséges a kivitelezés,  akkor minden esetben a változásokat és ennek vonzatait azonnal egyeztetjük pácienseinkkel.

teljes-fog-ikon  lefedjük a fogászat teljes szolgáltatási palettáját

eszkoz-ikon a legújabb, legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazzuk

center-ikonmás orvosi szakterületek is elérhetőek házon belül, mint például az allergológia, fül-orr-gégészet és lézersebészet